neděle 20. února 2011

Đại Cồ Việt

Đại Cồ Việt - tak se jmenuje velikánská osmiproudá ulice, kterou musíme my, obyvatelé Bách Khoa, překonat, chceme-li se pěšky dostat do Parku sjednocení nebo do centra. Je na ní jen pár přechodů pro chodce, které ovšem nejsou vybavené semafory, takže je řidiči neberou vůbec v potaz, nadchody a světelné křižovatky jsou daleko. Myslela jsem si, že si na přecházení Đại Cồ Việtu zvyknu, ale dnes odpoledne, když jsem se konečně dostala na druhou stranu ulice, jsem si uvědomila, jak se mi zase zrychlil tep a jak je to přecházení stále děsivé.

Pro ilustraci přikládám odkaz na výstižné Ethanovo video na jeho blogu: http://www.namcrazy.com/blog/2010/12/13/crossing-i-c-vit-during-rush-hour.html

čtvrtek 17. února 2011

Z četby

,,Co se týče vlády v zemi, bylo v té době mnoho lidí, kteří si zvykli na období revolt a nebyli ochotní podrobit se nařízením. Tien Hoang musel projevit autoritu aby potrestal zlotřilce. Před palác umístil kotel s vroucím olejem a v zahradách choval tygry a pantery. Pak vydal rozkaz, že kdokoliv se proviní, bude hozen do kotle s olejem nebo předhozen tygrům a panterům. Takovýto zákoník byl příliš přísný, avšak teprve díky němu se lid v zemi zklidnil." (Trần Trọng Kim: Stručné dějiny Vietnamu, 1919)